Cara-cara mengubah ayat di template (BLOGSKIN)
Friday, 16 March 2012

Assalamualaikum ,

okay , tuto ni ramai tertanya-tanya cara nak ubah ayat dekat blogskin kan ? ni act tak ada lagi dalam tuto , tapi eany buat jalah , sebab kena lah kongsi ilmu right ? ilmu itu luas , bukan setakat ilmu dekat sekolah tu ja , muwehaha. Act , siapa dah tukar ke Template , dia tak ada dah Design  sebab tu simple template . okay , first ;-

1) Log In -> Dashboard->Template
2) pergi dekat bawah , bukan bawah sekali , lebih kurang macam ni :-


3)faham tak ? okay yang garis pertama tu macam nama korang nak letak apa-2 lah , yang kedua tu untuk ayat korang contoh " hai , i'm aini shamimi , 14 y/o . Be nice ! " contoh jalah . yang ketiga tu nak letak lagu ke apa , suka hati korang lah , yang keempat tu hanya tambahan . After korang dah siap semua tu , pergi preview untuk pastikan , dia akan jadi mcam ni :-


4) lawa kan ? so bahagian tu dah siap . And ada satu lagi untuk tukar ayat dekat bahagian ni :-

BAHAGIAN PERTAMA

BAHAGIAN KEDUA

okay , yang ini sesiapa yang ada macam bahagian kedua atas ini , okay first pergi yang bahagian pertama tu , korang kena pergi template , then cari bahagian after Olderpost/newpost tu , bawah dia ja . Garisan pertama tu untuk Nama , kedua tu untuk gambar korang or gambar apa-2 ja , garisan ketiga korang punya Ayat . so dapat tak ? Garisan Akhir tu hanya tambahan ja ;) bila dah siap , ia akan jadi macam ni :-


jadi tak ? kalau jadi bagus lah , so preview dulu , bila dah siap baru SAVE ! kalau nak tambah apa-apa , just copy code mana-mana ja okay ? 

 Congrate kepada sesiapa yang berjaya buat tuto ni , kalau tak berapa faham , comment ja okay ? kalau ada apa-apa yang nak eany tambah tuto , just contact ja dekat Twitter atau Fb , so Enjoy !




Newer
Older